Σας γνωρίζουμε ότι την Παρασκευή 6/12/24 στις 13.00 θα δοθεί διαδικτυακή
ομιλία από τον ΓΕΩΡΓΙΟ Μ. ΚΑΤΣΑΟΥΝΗ Δρ. Ναυπηγό Μηχ/γο Μηχανικό ΕΜΠ,
υποψήφιο για τη θέση Επικ.Καθ. με γν.αντικ. “Υδροελαστικότητα Πλοίου και
Συστημάτων αυτού: Φορτίσεις και Απόκριση Κατασκευής” της Σχολής Ναυπηγών
Μηχ/γων Μηχ/κών, με θέμα “Υδροελαστικότητα στη Θαλάσσια Τεχνολογία: Σύγχρονα προβλήματα,
εκπαιδευτικοί στόχοι και ερευνητικές προοπτικές”
Παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν.
Η διάλεξη πραγματεύεται τα προβλήματα υδροελαστικότητας του πλοίου και των συστημάτων του, με αναφορά στις αναπτυσσόμενες φορτίσεις και στην απόκριση της κατασκευής. Παρουσιάζεται μια γενική εισαγωγή στο επιστημονικό πεδίο, με σύντομη ανασκόπηση των ερευνητικών προσπαθειών και αφετηρία τη διατύπωση του συζευγμένου προβλήματος των ελαστικών δυναμικών κινήσεων της εύκαμπτης κατασκευής του πλοίου υπό την επίδραση του περιρρέοντος ρευστού.
Περιγράφονται οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη των ιδιοσυχνοτήτων των ελαστικών ταλαντώσεων του πλοίου ήδη από τα πρώιμα στάδια της σχεδίασης και σχολιάζονται οι διαδικασίες προσομοίωσης της ελαστικής κατασκευής, αρχικά με μονοδιάστατα πεπερασμένα στοιχεία και στη συνέχεια με σύνθετα 2D και 3D μοντέλα καθώς και η προσομοίωση της επίδρασης του ρευστού με αφετηρία τη θεωρία λωρίδων και στη συνέχεια με χρήση συνοριακών στοιχείων, για την εξαγωγή της απόκρισης σε ακραία κυματικά φορτία. Παράλληλα περιγράφονται αριθμητικές μέθοδοι προσομοίωσης υδροελαστικής συμπεριφοράς ειδικών υποσυστημάτων πλωτών κατασκευών, όπως εύκαμπτων σωλήνων.
Ειδική αναφορά γίνεται στη πειραματική διερεύνηση των φαινομένων υδροελαστικότητας με χρήση ελαστικών μοντέλων πλοίων καθώς και σε πειραματικές διερευνήσεις τοπικής αντοχής και υδροελαστικής απόκρισης της γάστρας με πειράματα σφυρόκρουσης.
Περιγράφονται τα σύγχρονα προβλήματα και οι ερευνητικές προοπτικές στο πεδίο της σύζευξης εξελιγμένων αριθμητικών υδροδυναμικών μεθόδων (CFD) με τρισδιάστατα μοντέλα πεπερασμένων στοιχείων (FEM) για την επίλυση της αλληλεπίδρασης του παραμορφώσιμου στερεού με το υγρό (FSI) καθώς και οι δυνατότητες πειραματικής διερεύνησης και επαλήθευσης των μοντέλων.
Για τους εκπαιδευτικούς στόχους, περιγράφεται το πλαίσιο των διδακτικών δραστηριοτήτων για την εξοικείωση των φοιτητών με τα προβλήματα υδροελαστικότητας και την κατανόηση των βασικών παραμέτρων, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που παρέχει η πειραματική δεξαμενή της Σχολής για τη διενέργεια εκπαιδευτικών πειραμάτων υδροελαστικότητας σε μοντέλα πλοίων με κατατετμημένη γάστρα και ελαστικό σπόνδυλο.
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί με διαδικτυακή σύνδεση στο ακόλουθο webex link: